Doorgaan naar hoofdcontent

Maximum termijn regeling energie-innovaties verlengd tot 2030

Maximum termijn regeling energie-innovaties verlengd tot 2030
Ook energie-innovaties die op langere termijn kosten besparen, kunnen nu ondersteuning krijgen via de regeling Hernieuwbare Energieprojecten (HER). Minister Kamp van Economische Zaken heeft de termijn daarvan verlengd van 2023 naar 2030. Het gaat om bijvoorbeeld kansrijke innovaties op het gebied van warmte uit zonlicht, groen gas, getijdenenergie en wind op zee. Het ministerie van Economische Zaken stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor deze projecten via de HER en nog eens ruim 50 miljoen euro via diverse andere subsidieregelingen.
Lees verder

Ondertekening Green Deal aardgasvrije wijken eerste concrete stap na Energieagenda
Vandaag ondertekent minister Kamp van Economische Zaken samen met 30 gemeenten, 12 provinciën en 5 netbeheerders een Green Deal die gemeenten in staat stelt om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Met de Green Deal die mede ondertekend wordt door minister Plasterk en staatsecretaris Dijksma, wordt een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda waarin het kabinet bij de presentatie in december vorig jaar, de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.  De partijen die de Green Deal ondertekenen worden daarbij ondersteund door maatschappelijke organisaties en bedrijven die als partner zijn aangesloten bij de deal.
Lees verder

Green Deal over huizen zonder aardgas
Gemeenten in staat stellen om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Daarover heeft minister Kamp (Economische Zaken) samen met 30 gemeenten, 5 netbeheerders en de 12 provincies een Green Deal ondertekend. Ook minister Plasterk en staatssecretaris Dijksma (Milieu) ondertekenen de deal.
Lees verder

Definitieve gunning: vier bedrijven gaan groene stroom voor Rijksoverheid leveren
Eneco, Engie, Greenchoice en Nuon hebben de aanbesteding gewonnen om de komende jaren groene stroom te leveren aan de hele Rijksoverheid. Het gaat om ongeveer 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar over de jaren 2018 tot en met 2022, verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen. Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 200 miljoen euro voor alle 6 percelen voor de looptijd van 5 jaar. De stroom wordt geleverd inclusief certificaten (garanties van oorsprong). Een derde deel van de stroom komt van Nederlandse wind- of zonne-energie, het overige deel uit een aantal Europese landen.
Lees verder

Regels over niet-financiële verklaring bekendgemaakt
Grote beursvennootschappen, banken en verzekeraars met meer dan 500 werknemers moeten een niet-financiële verklaring in hun bestuursverslag opnemen. Daarin moeten zij informatie verschaffen hoe ze omgaan met milieu-, sociale en personeelsaangelegenheden, eerbiediging van mensenrechten en bestrijding van corruptie en omkoping. Dit blijkt uit het Besluit bekendmaking niet-financiële informatie, dat op 24 maart 2017 in werking treedt. Doel is het vertrouwen van investeerders en consumenten te vergroten. De regeling vloeit voort uit de EU-richtlijn over het jaarrekeningenrecht.
Lees verder

Zonne-energie krijgt steeds groter aandeel in energietransitie
Het aantal zonne-energie projecten waarvoor een beroep wordt gedaan op de Stimuleringsmaatregel voor Duurzame Energie (SDE+) neemt toe. Van de in totaal 4.673 projecten waarvoor een aanvraag is ingediend, zijn er 4.484 voor zonne-energie. Hiermee is voor zonne-energie het grootste deel van het beschikbare budget aangevraagd.
Lees verder

Kamp verheugd over besparingsakkoord energie-intensieve industrie
De energie-intensieve industrie heeft een akkoord gesloten dat zal leiden tot een extra energiebesparing van 9 petajoule (PJ) in 2020. Daarmee voldoet zij aan de verplichting die zij zichzelf had opgelegd in het Energieakkoord uit 2013. Lange tijd leek het erop dat de energie-intensieve industrie deze doelstelling niet zou gaan halen, maar minister van Economische Zaken Henk Kamp kondigde vandaag in een Kamerbrief aan dat er alsnog een akkoord gesloten is dat tot deze besparing leidt.
Lees verder

€10 miljoen voor energiebesparing historische woningen
Bezitters van een woning dat de status van rijksmonument heeft, kunnen een tegemoetkoming krijgen voor energiebesparende maatregelen. Minister Bussemaker heeft hiervoor €10 miljoen vrijgemaakt.
Lees verder

Onderzoek: Winkeliers zien forse afname plastic tasjes
Sinds de invoering van het verbod op het weggeven van plastic tasjes zien winkeliers dat consumenten hun gedrag aanpassen. Er gaan 71 procent minder plastic tasjes over hun toonbank nu de consument ervoor moet betalen. Dit komt naar voren uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau SAMR in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).
Lees verder

Overheid en bedrijven sluiten akkoord voor energiebesparing huishoudens
Het doel van 100 petajoule (PJ) energiebesparing in 2020 uit het Energieakkoord is een stap dichterbij. Het kabinet, energieleveranciers, netbeheerders en bedrijven voor  besparingsproducten en -diensten  hebben vandaag afspraken gemaakt rond energiebesparingen bij huishoudens en klein-zakelijke verbruikers. Dit convenant staat gelijk aan een besparing van het energieverbruik (elektriciteit en gas) van ongeveer 150.000 huishoudens. Onderzoekscentrum ECN heeft doorgerekend dat de afspraken 10 PJ energiebesparing bijdragen aan de doelstelling voor 2020. Dat maken minister van Economische Zaken, Henk Kamp en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk vandaag bekend.
Lees verder

Energie besparen wordt makkelijker voor huishoudens
Huishoudens met een slimme meter krijgen vanaf 2018 maandelijks inzicht in hun energieverbruik. Hiermee kunnen zij gemiddeld 3% besparen op het energieverbruik. Dit levert een voordeel op van gemiddeld 45 euro per jaar op de energierekening. Daarnaast krijgen klanten meer informatie over inzichtdiensten en -producten, zoals in-home displays, inzicht-apps en slimme thermostaten, en voorlichting over de mogelijkheden van isolatie en duurzame opwekking van warmte en stroom. Het Rijk stelt 160 miljoen euro extra subsidie beschikbaar. Deze afspraken zijn onderdeel van een vandaag getekend convenant dat moet leiden tot 10 PJ (petajoules) extra energiebesparing in de gebouwde omgeving. Die besparing staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 150.000 huishoudens.
Lees verder

Groen licht voor vierentwintig duurzame projecten
De ministerraad heeft vrijdag op voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ingestemd met vierentwintig nieuwe projecten onder de Crisis- en herstelwet. Dit betekent dat gemeenten nieuwe duurzame ontwikkelingen in gang kunnen zetten, zoals een oud industrieterrein verbouwen tot een modern en duurzaam bedrijvenpark, woningen bouwen op een leegstaand bedrijventerrein of een attractiepark ontwikkelen. De gemeenten lopen hiermee vooruit op de Omgevingswet.
Lees verder

Minister Kamp bezoekt Expo Astana 2017 in Kazachstan
In september dit jaar vieren Nederland en Kazachstan hun 25-jarige bilaterale band en van 10 juni tot en met 10 september 2017 vindt in de hoofdstad Astana de World Expo 2017 plaats. Ter ere hiervan brengt Minister Kamp van Economische Zaken op woensdag 21 en donderdag 22 juni een werkbezoek aan het land. Nederland is een van de grootste investeerders in Kazachstan. Daarnaast sluit het thema van de World EXPO 2017, 'Future Energy', aan bij de terreinen waarin Nederland en Kazachstan samenwerken.
Lees verder

Mogelijk 30% van industriële warmtevraag door Ultra Diepe Geothermie
30% van de warmte die de industrie nodig heeft, zou in de toekomst door Ultra Diepe Geothermie geleverd kunnen worden. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, EBN, TNO en 7 consortia van bedrijven hebben vandaag de zogeheten Green Deal Ultra Diepe Geothermie (UDG) ondertekend. Dit is een belangrijke stap om de mogelijkheden voor UDG in Nederland in kaart te brengen en een basis te leggen voor verdere ontwikkeling van deze technologie. De Green Deal wordt ondertekend tijdens de jaarlijkse presentatie van het EBN-rapport 'Focus on Energy' in Den Haag.
Lees verder

Doelstelling wind op land binnen bereik ondanks knelpunten
De doelstelling van 6000 MW wind op land in 2020 is binnen bereik ondanks de knelpunten die sommige provincies ervaren. Dit schrijft Minister Kamp in de Kamerbrief die vandaag mede namens de minister van Infrastructuur en Milieu samen met de Windmonitor 2016 naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Windmonitor is opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en geeft per project inzicht in de stand van zaken van de windparken op land die in Nederland gerealiseerd worden tot 2020.
Lees verder

Verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoning vervalt
De wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te laten sluiten op het gasnet komt te vervallen. Hiermee neemt het kabinet een belangrijk stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot.  Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft hiervoor vandaag een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd.
Lees verder

Eerste subsidieloze Nederlandse windpark in zicht
De ontwikkelingen op het terrein van windenergie op zee gaan dusdanig snel dat er rekening moet worden gehouden met het scenario dat een aanvrager een windpark kan realiseren zonder subsidie. Om in te spelen op deze ontwikkelingen wordt partijen de mogelijkheid geboden een  subsidieloze bieding uit te brengen voor de kavels I en II van het windpark Hollandse Kust Zuid die dit najaar wordt opengesteld. Als daar niets uitkomt, de ontwikkelingen zijn nu eenmaal niet te voorspellen, zal zo snel mogelijk daarna de procedure met subsidie worden gestart. Dit schrijft minister Henk Kamp van Economische zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder

Minister Kamp volgt advies regio voor hoogspanningsverbinding Rilland-Tilburg
De minister van Economische Zaken heeft in afstemming met de minister van Infrastructuur en Milieu een keuze gemaakt voor het voorkeursalternatief voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Rilland en Tilburg. Besloten is het advies van de regio op te volgen. Dit heeft minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer vandaag bekendgemaakt.
Lees verder

Verdubbeling duurzame energieprojecten, zonnestroom voor het eerst koploper
Aan een recordaantal van 4.530 projecten is in het voorjaar 2017 ondersteuning vanuit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) toegezegd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de vorige ronde afgelopen najaar (2.197) en een verviervoudiging ten opzichte van de voorjaarsronde 2016 (986). Voor het eerst zijn projecten met opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen qua verstrekt budget (2,8 miljard euro) koploper. Het Ministerie van Economische Zaken ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water, geothermie en biomassa in Nederland via deze SDE+ ronde met maximaal 5,8 miljard euro.
Lees verder

Hernieuwbare energie door monomestvergisters
Minister Kamp van Economische Zaken heeft €150 miljoen toegekend voor de realisatie van monomestvergisters op boerderijen. Met een monomestvergister is het mogelijk mest om te zetten in hernieuwbare energie zoals groen gas, elektriciteit of warmte. De vergisters, goed voor  het energieverbruik van in totaal 11.000 huishoudens, leveren een bijdrage aan de doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder