maandag 30 september 2019

Geld lenen? Doe dit op een verantwoorde manier!

Een lening afsluiten is tegenwoordig vrij gemakkelijk. Het kan soms een uitkomst zijn wanneer je krap bij kas zit en tijdelijk extra geld nodig hebt. Geld lenen brengt natuurlijk wel risico’s met zich mee. Daarom is het verstandig om jezelf hierover goed te informeren.

De belangrijkste redenen waarom mensen geld lenen:
- Een verbouwing
- Een elektrische auto financieren
- Een noodzakelijke reparatie
- Een studie volgen
- Rekeningen betalen
- Huis kopen
- Bedrijf starten

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die leningen verstrekken. Het Nibud raadt dan ook aan om offertes op te vragen bij meerdere aanbieders. Ga leningen vergelijken, is hun advies. Dan krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die er zijn, welke kosten er bij horen, en kun je voor jezelf een goede keuze maken. 

Lening oversluiten
Afhankelijk van de voorwaarden die gelden voor jouw lening, kun je de lening oversluiten. Dat betekent dat je bestaande lening aflost met het geld van een nieuwe lening. Dat kan voordelig zijn wanneer rentetarieven veranderen. Als deze stijgen, dan betaal je meer voor het geleende geld. Met het oversluiten van een lening bespaar je deze extra kosten door het overstappen naar een lening met een lager rentetarief. 

Leningen vergelijken 
Lenen kost geld. Hoe meer of hoe vaker je geld leent, hoe meer of hoe vaker je hiervoor betaald. Aanbieders hebben niet alleen verschillende tarieven, ze hebben ook verschillende voorwaarden. Dat kan vergelijken lastig maken, want het voelt soms aan alsof je appels met peren vergelijkt. De oplossing daarvoor is het bezoeken van een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl. 

Zij doen het voorwerk door de verschillende aanbieders en hun producten voor je op een rij te zetten. Dan heb je alle informatie helder in een overzicht, zodat jij met jouw kennis kunt vergelijken. In feite zetten ze de appels bij de appels en de peren bij de peren, waardoor jij alleen nog maar een keuze hoeft te maken wat het beste bij jou past. 

In feite hoef jij alleen maar te kijken en te vergelijken. En dan is het aan jou om een keuze te maken. En twijfel je, dan kun je de mensen van zo’n vergelijkingssite ook nog eens om onafhankelijk advies vragen, want het maakt hen niet uit bij welke aanbieder jij geld leent. Daardoor helpen zij jou met het kiezen van een lening die het beste bij jouw situatie past.