Doorgaan naar hoofdcontent

Willem Smelik van Meewind: “Het is het volstrekt duidelijk dat omwonenden moeten kunnen verdienen aan de omzet van ...

 

 
 
 
Willem Smelik van Meewind: "Het is het volstrekt duidelijk dat omwonenden moeten kunnen verdienen aan de omzet van een windpark"

Willem Smelik is oprichter van Meewind, beheerder van beleggingsfondsen voor duurzame energieprojecten. Want investeren, is draagvlak creëren voor de energietransitie. "Wat je in ieder geval niet moet doen, is geen besluiten nemen."




 
 
 
Waterstof met geconcentreerd zonlicht
In zonrijke landen kan met geconcentreerd zonlicht elektriciteit gemaakt worden. Vervolgens kan met behulp van die elektriciteit door elektrolyse van water waterstof gemaakt worden. In een artikel van Xin Qian, materiaal­weten­schapper aan de Northwestern University, Illinois (4), beschrijft hij hoe je zonder elektrolyse uit geconcentreerd zonlicht directer waterstof kunt maken. Dat gebeurt in twee stappen met een metaaloxide als tussenstof. Door de hitte van het geconcentreerde zonlicht wordt het zuurstof van het metaaloxide gehaald. Vervolgens pikt het (onedele) metaal het zuurstof van het water molecuul en hebben we pure waterstof (H2)



 
 
 
Inspiratieweek bedrijfsafval 1 t/m 4 november 2021



 
 
 
EUR 95 million available for funding project ideas accelerating the EU clean energy transition
The LIFE Clean Energy Transition call for proposals 2021 includes 18 different topics which projects can apply for until 12 January 2022.


Actueel zorgnieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.