Doorgaan naar hoofdcontent

Raad van State verplicht Schagen vergunning experimenteel zonnepark beter te motiveren

 

 
 
 
Raad van State verplicht Schagen vergunning experimenteel zonnepark beter te motiveren

De Raad van State heeft de gemeente Schagen opgedragen om binnen 16 weken de omgevingsvergunning van een experimenteel zonnepark van Agri Novum Zypani en TNO beter te motiveren.
 
 
 
Nieuw record Canadian Solar: dit jaar al meer dan 1 gigawattuur batterijen uitgeleverd

De Chinese fabrikant van zonnepanelen en batterijen Canadian Solar meldt in de eerste helft van het kalenderjaar een recordhoeveelheid batterijen te hebben uitgeleverd van maar liefst 1 gigawattuur.
 
 
 
Tesla verdubbelt opslagcapaciteit van Megapack batterij

Tesla heeft de opslagcapaciteit van zijn Megapack met 50 procent verhoogd. Waar iedere Megapack voorheen een opslagcapaciteit van 2,6 megawattuur kende, is die nu uitgebreid naar 3,9 megawattuur.
 
 
 
De uitweg uit het stikstofmoeras: een veedichtheidsnorm
De Nederlandse veeteelt is door vele milieugrenzen gebroken. 280 melkkoeien op 40 ha, 5000 varkens op 4 ha, of 100.000 kippen op 5 ha is natuurlijk niet duurzaam. Hier helpt geen innovatie. We moeten extensiveren, maar hoe doe je dat? Johan Sliggers, onze columnist en oud-themacoördinator Verzuring bij het ministerie van Milieu, stelt in zijn artikel 'De uitweg uit het stikstofmoeras: maak alle... 
 
 
Bouwrijp maken grond voor A27 Houten - Hooipolder
De verbreding van de A27 en de aanpak van knooppunt Hooipolder zijn belangrijk voor de bereikbaarheid én de doorstroming van het verkeer in de regio. Er vinden daarom de nodige werkzaamheden plaats. De werkzaamheden bestaan uit het maken van een nieuwe verbindingsboog van de A59 vanuit het westen (vanuit Zonzeel) naar de A27 naar het noorden (richting Utrecht). Er komen ook meer rijbanen in het midden van het knooppunt. Daarnaast verhogen en verbreden we hier een gedeelte van beide snelwegen. Hiervoor moeten we bomen kappen, sloten dempen en opnieuw maken, geluidswallen en nieuwe viaducten bouwen. Het weghalen van de bomen is hierbij de eerste stap. Voor de verwijderde bomen geldt een herplantplicht. We planten nieuwe bomen in plaats van de bomen die we kappen binnen de tracébesluitgrenzen. Bouwrijp maken Het verwijderen van bomen is noodzakelijk voor de aanpassing van knooppunt Hooipolder en de aanleg van extra rijstroken. Aannemer Van den Broek verwijdert tussen 29 augustus 2022 en 15 maart 2023 bomen op een aantal plaatsen in de gemeente Geertruidenberg. Als eerste verwijderen ze bomen tussen de A59 en de zandput in een strook van ongeveer 1km lang en 20m breed. De aannemer heeft één week nodig voor de voorbereiding. Hij maakt een werkweg parallel aan de snelweg A59 bij de watertoren. Ook legt hij een tijdelijke dam aan over een zijtak van de Donge. Zo kan hij goed bij de bomen komen die weg moeten. Snelheid op afrit Raamsdonk (34) tijdelijk verlaagd Het bouwverkeer moet veilig toegang hebben tot het werkterrein en het verkeer zo min mogelijk in de weg zitten. Daarom verlagen we de snelheid op sommige plekken. Dit doen we op het laatste deel van afrit Raamsdonk (34) van de A59 – bij de tijdelijke in- en uitrit voor het werkverkeer. Hier gaat de snelheid van 60 naar 30 km/h. We vragen weggebruikers om de maatregelen hier op te volgen.  Werkzaamheden najaar en winter Dit najaar verwijdert de aannemer verder nog bomen: - in het gebied tussen de A27 en het eerdere scoutingterrein Raamsdonksveer (Kerklaan) - in de middenberm van de A59 bij de verkeerslichten bij knooppunt Hooipolder en bij de watertoren. - bij de op- en afritten van de Keizersveerbrug voor het maken van de nieuwe brug. - in en om knooppunt Hooipolder - parallel aan de afrit knooppunt Hooipolder (van A27 naar A59). Hout zo duurzaam mogelijk opnieuw gebruiken Samen met Staatsbosbeheer laat Rijkswaterstaat het gekapte hout zo duurzaam mogelijk opnieuw gebruiken.  Stammen die hiervoor geschikt zijn, gaan naar de meubelmakerij. De rest van het hout wordt, afhankelijk van de kwaliteit, gebruikt voor spaanplaatproductie, de papierindustrie of  biomassa-energie. Meer informatie Kijk voor meer informatie over de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder op: A27houtenhooipolder.nl.


Actueel nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.