Doorgaan naar hoofdcontent

EcoScan matcht afval met juiste prullenbak

Afval scheiden gemakkelijker en duurzamer door Kringloop functionaliteit

 

EcoScan matcht afval met juiste prullenbak


ENKHUIZEN – In welke prullenbak gooi ik dit stuk afval? Het is de meest gestelde vraag voor mensen die afval willen scheiden voor een beter milieu. Maar uitzoeken wat in welke afvalbak hoort, dat is soms best een karweitje. Rick Buiten van Sitio IT bedacht daarom de EcoScan. Een app die een foto van het afval maakt en vervolgens vertelt in welke prullenbak je het kunt gooien.

 

Een papierbak, een GFT-bak, een bak voor plastic afval en eentje voor restafval. Afval scheiden is hot, maar veel mensen vinden het te ingewikkeld of te veel werk. Vaak omdat verpakkingsmateriaal uit meerdere soorten materialen bestaat. En tsja, hoe bepaal je dan in welke afvalbak het hoort?

 

En dat is nog de eenvoudige variant, want de burger die zijn afval weg brengt naar het afvalscheidingsstation krijgt te maken met gemiddeld tien tot vijftien verschillende containers voor evenzoveel verschillende soorten afval. Zo ook Rick Buiten. 'Ik stond daar met het afval in mijn handen en elke keer vroeg ik me af 'In welke container hoort dit nu weer?'. Dat was best wel een eye-opener. Zomaar iets ergens in een container gooien is er niet bij, want de medewerkers zien er streng op toe dat het op de juiste manier gebeurt. Terecht overigens', vindt Rick.

 

'Feit blijft wel dat het weggooien van afval onnodig tijd in beslag neemt en nogal een uitzoekklus kan zijn als je veel en verschillend afval hebt. Natuurlijk kom je er uiteindelijk wel uit met hulp van de medewerkers, maar die hebben vaak al de handen vol en zijn continue druk bezig.'

 

'Hoe handig is het dan om even met de EcoScan een foto van het afval te maken en meteen kunnen lezen in welke container of afvalbak het gegooid kan worden. Dat werkt een stuk praktischer en sneller, zeker als de medewerker soms zelf ook twijfelt over waarin iets gegooid moet worden.

 

Foto herkenning

Met de app kan van vrijwel alle soorten afval een foto genomen worden die door de scansoftware herkend wordt. De software van de app matcht vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database, die doorlopend bijgewerkt wordt. Belangrijk voor de fotoherkenning is wel dat bij het nemen van een foto op één soort afval wordt ingezoomd, zodat de app het afval duidelijk herkent en de juiste afvalbak adviseert.

 

Kringloop functionaliteit
Recyclen, andere mensen helpen en zorgen voor het milieu staan bovenaan het lijstje van Rick. Vanuit zijn bedrijf Sitio IT ontwikkelt hij dan ook graag nuttige apps die bedrijven en consumenten kunnen gebruiken om niet alleen hun werk makkelijker te maken, maar ook de wereld duurzamer.

 

Daarom bevat de app een speciale Kringloop functionaliteit. 'Wanneer uit de fotoscan blijkt dat een weg te gooien item vrijwel compleet is en daarmee goed genoeg voor hergebruik, dan zal de EcoScan het advies geven om dit naar de Kringloopwinkel te brengen of het in de container van de Kringloopwinkel te plaatsen', vertelt Rick.

 

'Iets kan altijd nog weg gegooid worden. Hoe zuiniger we met spullen omgaan en hoe langer we dit gebruiken, des te beter dit voor het milieu is. Bovendien, wanneer jij bepaalde spullen niet meer wilt gebruiken, kan het best zijn dat je er anderen blij mee kunt maken. Zo helpen we elkaar én de aarde.'

 

Store

De EcoScan is vanaf vandaag gratis te downloaden in zowel de Google Play Store als de App Store.