Doorgaan naar hoofdcontent

‘Tegels eruit, plant erin!’

 
'Tegels eruit, plant erin!'
Inwoners kunnen nu ook individueel meedoen.


Het nieuwe college van B&W stelt zich voor

Na de gemeenteraadverkiezingen van 16 maart 2022 heeft de gemeente Berkelland een nieuw college. Het nieuwe college kent 3 nieuwkomers. Burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Gerjan Teselink zijn gebleven. Arjen van Gijssel, Hans van der Noordt en Betsy Wormgoor zijn nieuw als wethouder. Het gehele college stelt zich kort aan u voor.
Van links naar rechts: Gerjan Teselink, Arjen van Gijssel, Joost van Oostrum, Betsy Wormgoor, Hans van der Noordt en Martin Broers
Joost van OostrumKunt u iets meer over uzelf vertellen?Afgelopen maart was ik alles bij elkaar 15 jaar burgemeester. Eerst ruim 7 jaar in Rhenen en nu 8 jaar in Berkelland. De afgelopen jaren zijn snel voor bij gegaan en zeker de laatste 2 jaar met allerlei crisissen zijn niet eenvoudig. Ik hoop dat we de komende jaren met elkaar vooruit kunnen kijken en ons vooral weer bezig kunnen houden met het mooier maken en houden van Berkelland.Hoe vond u de eerste weken?Het is ook als burgemeester altijd weer mooi om met nieuwe collega's aan het werk te gaan. Ze brengen andere inzichten en politieke ambities in. Ik merk dat de nieuwe collega's vol enthousiasme zijn gestart. Dat geeft mij ook altijd veel energie om volop de ambities waar te gaan maken.Wat zijn de speerpunten uit uw portefeuille?De grootste uitdaging voor mij is op de korte termijn het opvangen van vluchtelingen. Daarnaast blijf ik mij inzetten voor de grote maatschappelijke uitdagingen, de veiligheid voor onze inwoners en de samenwerking met andere overheden.Waar kijkt u de komende tijd het meest naar uit?De samenwerking met inwoners en de gemeenteraad. Er zijn veel nieuwe raadsleden begonnen om samen Berkelland nog mooier te maken. Ik ga er vanuit dat ze door goede onderlinge samenwerking ver gaan komen.Daarnaast kijk ik er erg naar uit om weer meer mensen te kunnen ontmoeten. De afgelopen jaren was dat door corona bijna niet mogelijk, dus ik hoop dat die tijd achter ons ligt.Wat hoopt u te bereiken de komende vier jaar?Een mooie en veilige leefomgeving waar iedereen zich thuis voelt, ook als je nieuw bent in onze gemeente.Arjen van Gijssel:Kunt u iets meer over uzelf vertellen?Ik ben Arjen van Gijssel, 53 jaar en sinds 18 jaar wonend in Ruurlo met mijn vrouw en 4 kinderen. 2 studeren inmiddels in Utrecht en een derde staat op het punt naar Groningen te verhuizen. Ik heb gewerkt op het ministerie van Financiën en voor Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties. Bij Aedes was ik de regionale man voor Overijssel en Gelderland.Waarom wilde u wethouder worden?Ik vind het fantastisch dat we in een democratisch land mogen wonen. Maar er is wel iets aan de hand. De democratie staat onder druk. Er is afstand tot de politiek. Het vertrouwen in de overheid is dalend. We hebben een fantastische gemeente en we hebben wat te verdedigen. Onze manier van leven, tradities, ook richting Den Haag. Ik vind dit het moment om met mijn eerder opgedane ervaring naar voren te stappen en wat voor Berkelland te doen.Hoe vond u de eerste weken?Ontzettend leuk. Ik voel me als een vis in het water. Of, zoals ze in Frankrijk zeggen: als kip in de paté. Wat een ongelooflijk divers vak is het wethouderschap. Je ontmoet zo ontzettend veel interessante, leuke, hardwerkende mensen, binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Een dag is altijd gevuld met veel gesprekken voeren, nadenken over de beste keuzes voor de gemeente en de inwoners. De afwisseling spreekt me enorm aan.Wat zijn de speerpunten uit uw portefeuille?Zorgen dat er meer woningen voor iedereen komen. De leefbaarheid van het platteland, inclusief de kleine kernen verdedigen. Helpen bij de overgang in de landbouw. Mensen aan het sporten krijgen en houden, inspelen op trends. Cultureel erfgoed koesteren.Waar kijkt u de komende tijd het meest naar uit?Mensen ontmoeten. De verbinding tussen politiek en inwoners herstellen. Als college en raad zoveel mogelijk weg blijven bij de memo's en nota's, en weer de wijken en buurten in.Wat hoopt u te bereiken de komende 4 jaar?Meer woningen, mooiere wijken, landbouw als natuurlijke drager van ons coulisselandschap, sport klaar maken voor de toekomst. Inwoners die zich meer serieus genomen voelen, ook al worden er soms lastige besluiten genomen. En waar er commentaar is: aanpakken en oplossen. In wederzijds vertrouwen.Hans van der NoordtKunt u iets meer over uzelf vertellen?Ik ben Hans van der Noordt. Geboren in Almelo, maar reeds meer dan 30 jaar wonend in het mooie Ruurlo. Gedurende deze periode getrouwd en 2 (uitgevlogen) dochters zien opgroeien in een dorpsgemeenschap die naar elkaar omkijkt. Ik heb het mooie dorp zien groeien en ontwikkelen tot een toeristische attractie waar het zomers bruist en leeft.Waarom wilde u wethouder worden?Mijn drijfveer is vooral om mijn kennis en kunde, opgedaan in ruim 20 jaar bij de gemeentelijke overheid, te vertalen in bijdragen voor een beter functionerende gemeente Berkelland.Hoe vond u de eerste weken?Ik heb er nu een paar weken op zitten. Er zijn veel kennismakingen geweest op ambtelijk, regionaal en provinciaal niveau. Ik moet veel namen onthouden, overlegstructuren snappen, relatienetwerken leren kennen en kennismaken met de diverse externe organisaties in de gemeente. Het is en blijft een gezonde hectiek. Het enthousiasme en de gedrevenheid van diverse collega's en gesprekspartners valt mij op. Ondanks de vele maatschappelijke problemen waarin wij met ons allen bevinden, heb ik er alle vertrouwen in dat wij gezamenlijk de komende 4 jaren een aantal goede ontwikkelingen kunnen gaan realiseren.Wat zijn de speerpunten uit uw portefeuille?Dat zijn er behoorlijk wat. Een enorme uitdaging vind ik bijvoorbeeld de energietransitie, waarbij we op een aantal onderdelen samenwerken met Oost Gelre. Maar ook eventueel een andere afvalsystematiek. En de realisatiefase van het vernieuwen en bouwen van scholen, zoals het Staring College en diverse basisscholen. Interessant is ook het droogteprobleem en dit te koppelen aan de waterhuishouding. Hierdoor komt er meer groen en biodiversiteit in onze gemeente. Dit zijn al zeker zaken die mijn aandacht gaan verdienen.Waar kijkt u de komende tijd het meest naar uit en hoopt u te bereiken?Mijn grote wens is de samenwerking met de omliggende buurgemeenten vergroten. Juist in deze kwetsbare streek is het mekaar versterken middels "naoberschap" een mooi streven. Maar bovenal het contact met en meepraten van je eigen inwoners over het ontwikkelen van goede toekomstplannen voor kernen, met duidelijke keuzes, is voor mij reden om mij de komende 4 jaren als wethouder volledig in te zetten.Gerjan TeselinkKunt u iets meer over uzelf vertellen?Ik ben 39 jaar, woon samen met mijn vrouw en 3 kinderen in Eibergen. In mijn vrije tijd barbecue ik graag en vind ik het leuk om te lezen.Waarom wilde u wethouder worden?Toen ik in 2018 wethouder werd, was ik tot kort daarvoor niet zo mee bezig met het worden van wethouder. Ik was al enkele jaren actief in de Berkellandse raad en probeerde daar het verschil te maken voor onze inwoners. Doordat we toen als VVD mochten meedoen in het college, met onderwerpen waarvan ik het gevoel had verschil te kunnen maken, heb ik besloten om wethouder te worden. En ik ben blij dat ik voor een tweede periode mag starten.Hoe vond u de eerste weken?Ik vind het heel fijn om met nieuwe collega's in het college samen weer stappen te maken voor Berkelland.Wat zijn de speerpunten uit uw portefeuille?Dat zijn er nogal wat, een voorbeeld is recreatie en toerisme. Berkelland is een mooie plek om te wonen en te werken. Dat ontdekken ook steeds meer toeristen. We willen de komende jaren Berkelland en de Achterhoek onder de aandacht brengen van onze bezoekers en het aanbod versterken.  Waar kijkt u de komende tijd het meest naar uit?Het ontmoeten van inwoners en organisaties en met hen samen mooie zaken bereiken voor Berkelland.Wat hoopt u te bereiken de komende 4 jaar?Ik hoop dat we de komende vier jaar de dienstverlening naar onze inwoners en bedrijven verder kunnen verbeteren. Dat het passend is bij deze tijd en wanneer het nodig is we maatwerk leveren.   Betsy Wormgoor:Kunt u iets meer over uzelf vertellen?Ik woon met mijn partner en onze 6 kinderen in Noordijk, een van de parels van Berkelland! Ik houd van literatuur, beeldende kunst en muziek: zowel voor een lezing uit het werk van Lize Spit, als voor het toneel van Abraham de Koningh, als voor een concert van 2Cellos, als voor een uitvoering van de Johannes-Passion van Bach, mag je me wekken in de nacht.  Waarom wilde u wethouder worden?Om het verschil te kunnen maken in de gemeente. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor beleid in de gemeente en het algemeen belang van de inwoners van Berkelland dienen. Dat klinkt formeel, maar zo voel ik dat niet. Ik ben politicus en bestuurder om de wereld mooier en beter te maken.  Hoe vond u de eerste weken?De eerste weken waren super: intensief, interessant en inspirerend! Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet die zich allemaal vol passie inzetten voor onze mooie gemeente. Wat zijn de speerpunten uit uw portefeuille?Met stip op één is kansengelijkheid een speerpunt uit mijn portefeuille. Als PvdA-wethouder wil ik ervoor zorgen dat iedereen de mogelijkheden krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen naar zijn eigen vermogen. Ik zie het als een uitdaging om het taboe op kansen(on)gelijkheid te doorbreken en om mensen de kans te bieden het beste uit zichzelf en anderen te halen.  Waar kijkt u de komende tijd het meest naar uit?Ik kijk ernaar uit om mensen te ontmoeten in Berkelland en om hun levensverhalen te leren kennen. Hoe voelt u zich bijvoorbeeld in Borculo, Neede of Rekken? Waar loopt u tegenaan? Wat maakt Berkelland een thuis? Graag ga ik het gesprek met u aan om onze gemeente mooier en gelukkiger te maken! Wat hoopt u te bereiken de komende 4 jaar?Ik wil graag de brug slaan naar de samenleving en het goede gesprek voeren. De overheid mag geen onpersoonlijk orgaan op afstand blijven. Ik zie u daarom graag op straat, in het dorp, als er een voetbalwedstrijd is of op de kermis. Samen maken we het verschil! Nieuwe verdeling van de taakgebiedenIn het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) heeft ieder zijn eigen taakgebied (portefeuille). U leest meer hierover op de pagina 'College van burgemeester en wethouders'.Actueel nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.