Doorgaan naar hoofdcontent

Noordkopgemeenten pakken samen iepziekte aan

 
Noordkopgemeenten pakken samen iepziekte aan

De gemeenten Hollands Kroon, Texel en Den Helder gaan samen de strijd tegen iepziekte aan. Vorige maand is hiervoor de intentieverklaring getekend. De samenwerking wordt gecoördineerd door De Stichting Iepenwacht Fryslân. Met deze samenwerking hopen de deelnemende gemeenten de ziekte efficiënter en sneller onder controle te krijgen.



Iepziekte



Iepziekte is een zeer besmettelijke ziekte die iepen aantast. Een zieke iep gaat onvermijdelijk dood. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten zieke iepen zo snel mogelijk worden weggehaald. De ziekte kan zich op twee manier verspreiden: door de iepenspintkevers die zieke bomen als broedplaats gebruiken en door wortelcontact tussen de bomen. Beide houden zich uiteraard niet aan gemeentegrenzen. Daarom is samenwerking met aangrenzende gemeenten zo belangrijk. 



Samenwerking



In de samenwerking met de buurgemeenten gaat het om kennisoverdracht over duurzaam iepenbeheer, het gezamenlijk bestrijden van iepziekte en het herplanten van iepen binnen de genoemde gemeenten. Omdat de samenwerkende gemeente de iepziekte op dezelfde efficiënte manier aanpakken, heeft deze vorm van ziektebestrijding een meerwaarde.



Diverse gemeenten in de provincie Friesland werken al op deze manier samen. Hier is het een zeer effectieve manier van handelen gebleken. De Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) is opgericht in 2005 om de iepziekte te bestrijden en de iep als soort te behouden voor de provincie Friesland. De SIF is er binnen een periode van vijf jaar in geslaagd om voor de deelnemende organisaties de iepziekte terug te brengen van 10% van het iepenbestand naar een beheersbare 1%. Dit is een resultaat dat we in de Noordkop graag willen evenaren. 


Informatiemarkt Verduurzaam je huis

Zaterdag 1 oktober 2022 tussen 13.00 en 17.00 organiseert Bibliotheek Kennemerwaard de informatiemarkt 'Verduurzaam je huis'. Woningeigenaren in Alkmaar kunnen zich die dag kosteloos en onafhankelijk laten informeren over de mogelijkheden in hun eigen huis. Er zijn bedrijven aanwezig met expertise over isoleren, ventileren, verwarmen en energie opwekken. Bewoners kunnen bijvoorbeeld inspiratie opdoen, ter plekke een stappenplan laten opstellen en offertes opvragen.



Duurzaam Bouwloket



Duurzaam Bouwloket is één van de deelnemers van de infomarkt. Zij geven onafhankelijk advies over welke stappen er nodig zijn om een huis te verduurzamen. En over welke partijen bewoners zouden kunnen benaderen. Ook stelt Duurzaam Bouwloket verschillende showmodellen beschikbaar zoals een warmtepomp.



De Hypotheker



De Hypotheker geeft advies over op wat voor manier huizenbezitters het verduurzamen van het huis zouden kunnen financieren door middel van een hypotheek. Hiervoor zijn wel inkomensgegevens nodig.



De Doe Duurzaambus



Bij de Doe Duurzaambus kunnen deelnemers informatie inwinnen over hoe je ook op een kleine manier het huis kunt verduurzamen of geld kunt besparen op de energierekening. 



Let op: aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. De eerste 200 bezoekers ontvangen een goodiebag met een aantal duurzame artikelen.


Actueel nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.