Doorgaan naar hoofdcontent

Van papier naar praktijk: aan de slag met mensenrechten en milieu in productieketens

 
Van papier naar praktijk: aan de slag met mensenrechten en milieu in productieketens
Wereldwijd is er meer aandacht voor het uitbannen van misstanden op het gebied van mensenrechten en milieu in productieketens. De rijksoverheid past de Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) toe bij aanbestedingen om de markt te stimuleren om goederen en diensten op maatschappelijk verantwoorde wijze te produceren en te verhandelen. Hoe het Rijk dit de komende jaren gaat aanpakken, staat in de Uitvoeringsagenda ISV die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.


Bewonersbijeenkomst Energieleverend Geluidsscherm op 27 september

De bouw van het Energieleverend Geluidsscherm gaat in oktober beginnen. Als alles volgens planning verloopt is het innovatieve bouwwerk met zonnepanelen langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg nog vóor de zomer 2023 af. Om de plannen voor deze laatste fase toe te lichten organiseert Gemeente Alkmaar op dinsdag 27 september 2022 een informatieavond voor de wijken De Horn Zuid en Huiswaard-2. Bewoners en andere geïnteresseerden zijn tussen 19.00 en 20.30 uur welkom in Wijkcentrum De Mare Nostrum.



Het pilotproject Energieleverend Geluidsscherm wordt tweeënhalve kilometer lang en zal bestaan uit een frame met 4300 zonnepanelen aan de kant van de weg. Naast het verminderen van de geluidsoverlast kan met de duurzame energie die het scherm opwekt ook nog 400 huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen voor exemplaren met een hogere energiewinst of andere technische mogelijkheden die bijdragen aan de duurzaamheid van de stad.



Alkmaar als voorbeeld



Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder zal de informatieavond openen:



Het Energieleverend Geluidsscherm is een mooi voorbeeldproject waarmee gemeente Alkmaar bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Als andere gemeenten en organisaties straks een soortgelijk scherm ontwikkelen, levert dat landelijk nog meer opwekking van duurzame energie op. Dat past bij de vraag van het Rijk om snel en veel duurzame energie op te wekken.



De partners, drie marktpartijen, Hogeschool Inholland Alkmaar en het energiebedrijf Lokaal Groen, streven dan ook naar snelle productie van meerdere schermen.



Ook Europa ziet de meerwaarde van het scherm en heeft daarom het project gesubsidieerd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).



Samenwerking met inwoners



De gemeente Alkmaar heeft de bewoners van de wijken Huiswaard 2 en De Horn-Zuid vanaf het eerste moment nauw betrokken bij het hele proces. De Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal (BBG) en stichting Animo hielpen bijvoorbeeld met het ontwerpen van het scherm. Nu de bouw daadwerkelijk begint hoopt de gemeente met deze informatieavond de laatste vragen te kunnen beantwoorden.



Programma



19:00 uur Inloop



19.30 uur Opening door wethouder Nicole Mulder van Gemeente Alkmaar



19:45 uur Presentatie geluidsscherm



20.05 uur Mogelijkheid om vragen te stellen



20.30 uur Einde



Locatie



Wijkcentrum De Mare Nostrum



Arubastraat 2, 1825 PV, Alkmaar (zaal Mossel)



Aanmelden



Bewoners kunnen zich aanmelden via [email protected]. Alle informatie over het Energieleverend Geluidsscherm (EG) is te vinden op www.stadswerk072.nl/project-eg.


Actueel nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.