Doorgaan naar hoofdcontent

Merendeel woningen nu al geschikt voor warmtepomp en warmtenet

 

 
 
 
Merendeel woningen nu al geschikt voor warmtepomp en warmtenet

Zestig procent van de woningen is geschikt voor een warmtevoorziening op temperaturen van 55 graden. Dat laat onderzoek van onderzoekscollectief WarmingUP zien. Het aantal huizen dat direct op een warmtepomp of warmtenet kan worden aangesloten, blijkt veel groter dan gedacht.
 
 
 
Lagere energiekosten vanaf 1 november 2022

Om Nederlandse huishoudens dit jaar al te ondersteunen met de hoge energierekening ontvangen zij voor november en december een vaste korting op de energierekening van 190 euro per maand. Deze compensatie wordt direct verrekend via de energieleveranciers. 

Ook komen er vanaf 1 januari 2023 vaste energietarieven voor alle huishoudens. Voor gas wordt het maximale tarief €1,45 per m3 tot een verbruik van 1200 m3. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot €0,40 per KWh tot een verbruik van 2900 KWh. Hierbij wordt rekening gehouden met huishoudens die nauwelijks gas verbruiken, maar wel elektriciteit, zoals woningen met een warmtepomp. 

Bij energieverbruik boven dit plafond, betalen huishoudens het tarief zoals in het energiecontract staat. Voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik scheelt dit zo'n €2500,- volgend jaar op de energierekening.

De regeling geldt voor consumenten en andere 'kleinverbruikers' zoals zzp'ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. De half miljoen Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming, krijgen een prijsplafond van €47,39 per gigajoule. Je hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen, de korting wordt direct verrekend op je energienota. 

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact
Duurzaam Bouwloket is d├ę onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer
 
 
 
Begroting Teylingen: oog voor iedereen, juist in onzekere tijden
Meedoen, aandacht en verbinding zijn de kernwoorden. 
 
 
Extra mogelijkheid voor RES-regio's om locaties aan te dragen voor OER
In december 2021 heeft een flink deel van de Regionale Energiestrategie├źn (RES'en) locaties aangedragen voor het OER (Opwek van Energie op Rijksvastgoed). Vanwege de grote respons heeft het kabinet middelen beschikbaar gesteld voor een opschaling. In november 2022 stuurt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een nieuwe uitvraag naar alle RES-regio's.   Uit de reacties op de vorige uitvraag in december 2021 bleek vooral interesse in areaal van RWS. Deze locaties zijn inmiddels toegezegd en hiervoor worden nu programmeringsgesprekken georganiseerd. Aanvullend hierop organiseert EZK nu dus een nieuwe uitvraag. Naast locaties van RWS liggen daarbij ook goede kansen op areaal van de andere Rijksvastgoedhoudende partijen.   Tijdens het RES-congres op 2 november is er een sessie over de opschaling en de nieuwe uitvraag. Hierbij zijn naast EZK ook vertegenwoordigers van alle betrokken rijksoverheidsorganisaties zoals RWS aanwezig. Voor meer informatie over de nieuwe uitvraag kun je ook nu al terecht bij het team OER van het ministerie van EZK. Het is team is bereikbaar via [email protected] 
 
 
Nieuw waterakkoord voor gezamenlijk waterbeheer Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal
Rijkswaterstaat en de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, De Stichtse Rijnlanden, Hollands Noorderkwartier en Rijnland tekenden een geactualiseerd waterakkoord


Actueel nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.