Doorgaan naar hoofdcontent

Zeilen maken een comeback: supertanker bespaart er bijna 10 procent brandstof mee

 

 
 
 
Zeilen maken een comeback: supertanker bespaart er bijna 10 procent brandstof mee

Dat er een nieuwe supertanker in gebruik genomen wordt (die bovendien ruwe olie over de wereld zal transporten) is natuurlijk geen duurzaam nieuws. Maar dat hij bijna tien procent brandstof bespaart dankzij een relatief simpele ingreep, is dat wel. De supertanker New Aden, besteld door China Merchant Energy Shipping (CMES), wordt uitgerust met vier grote zeilen die de brandstofbesparing voor elkaar boksen.
 
 
 
Vermogensbeheerder Brookfield ziet nieuwe dageraad voor kernenergie 
 
 
Alkmaar maakt afspraken voor duurzame woningbouw

Om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen, heeft de gemeente Alkmaar een overeenkomst voor duurzame woningbouw opgesteld. Hierin staan ambitieuze afspraken, strenger dan de huidige wettelijke normen, zodat er sneller, goedkoper en duurzame woningen gebouwd kunnen worden.Alle ondertekenaars van de afsprakenVanuit gemeenten en marktpartijen kwam het signaal dat er grote behoefte was aan afspraken op het gebied van duurzame woningbouw. Gemeente Alkmaar heeft gehoor gegeven aan deze oproep en de overeenkomst vormgegeven. Uiteraard in samenspraak met vertegenwoordigers van bouwbedrijven, ontwikkelaars en overheidsinstellingen. De afspraken zijn inmiddels ondertekend door meer dan 75 organisaties, waaronder 30 gemeenten, 3 provincies en meer dan 30 ontwikkelaars en bouwbedrijven.Landelijke normDe opstellers van de overeenkomst willen dat de afspraken over de woningbouwnormen gaan gelden als landelijke norm. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (waar Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onder valt) heeft al interesse getoond en volgt de uitvoering nauwgezet.PlatformDe overeenkomst dient ook als platform waarin organisaties elkaar vinden om de gemaakte afspraken te vertalen naar de praktijk. Het platform, dat Toekomstbestendig Bouwen heet, wordt ook gebruikt om kennis te delen, zodat er geleerd en onderzocht kan worden op welke manier er nog duurzamer kan worden gebouwd.Alkmaars KanaalAlkmaar heeft al grote stappen gezet richting duurzame woningbouw. Het Alkmaars Kanaal is bijvoorbeeld een groot woningbouwproject langs het Noordhollandsch Kanaal. Een bron én een kans om te innoveren op het gebied van duurzaamheid. De ruimte langs de kanaal biedt kansen om innovatief te ontwikkelen en om mee te bewegen met de klimaatverandering. Meer informatie: www.alkmaarskanaal.nl. 
 
 
Energiebespaartour door Haarlem
Op 11, 13, 14, 22 oktober en 12 en 19 november 2022 kunt u langskomen het Duurzaam Bouwloket in Schalkwijk of Noord. Voor tips en advies. 
 
 
Drie nieuwe landen in internationaal overzicht van weggooi-logo's
Het KIDV bracht in juni een overzicht uit van het gebruik van weggooi-logo's op verpakkingen in verschillende Europese landen. Aan het lijstje zijn inmiddels drie landen toegevoegd, te weten Spanje, Portugal en Polen. Het overzicht maakt voor bedrijven duidelijk welke logo's in die landen worden gebruikt, of dat vrijwillig dan wel verplicht is én waar bedrijven informatie kunnen vinden over de daar geldende bepalingen.


Actueel nieuws in jouw mailbox ontvangen?
Direct het hele artikel lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.